Magyar L-es Vasút Klub

MLVK-terepasztalok Budapesten és Martonvásárban

2019. december 03. - Ashi Valkoinen

Kedves Olvasóink,

a Magyar LEGO®-Vasút Klub az elmúlt hetekben két helyszínen is megmutatta kiállítási anyagának egy részét - Dömel Máté és Raáb Donát közösen épített fel egy-egy vonatos terepasztalt a budapesti Marczibányi téren és a martonvásári Brunszvik-Beethoven Központban (helyi művelődési ház). Mindkét terepasztal két kiállítási napra készült, előtte és utána további egy munkanapnyi építéssel és bontással. Az asztalokon a városi építményeivel szerepelt Dömel Máté édesapja, Dömel András is, valamint pár órácska erejéig a járműveiket tesztelő fiatalok is tiszteletüket tették vágányainkon.

Az alábbi videók, főleg a vonatokra fókuszálva, bemutatják a terepasztalokat.

Dömel András videója a marczibányi téri kiállításról:

Horváth Zoltán videója a marczibányi téri kiállításról:

Horváth Zoltán videója a martonvásári kiállításról:

Rendezvényeinken gyakran felmerülnek az alábbi kérdések a vonatokkal, terepasztalokkal kapcsolatban:

K: Mennyi ideig tartott ezt megépíteni?
V: A helyszínen általában 7-9 óra a terepasztal telepítése, ez 3-4 ember ennyi munkája, tehát összesen 21-36 munkaóra, attól függően, mekkora is lesz a terepasztal. Az építmények elkészítési ideje inkább években mérhető, két tucat négyzetméternyi terepre kell ennyi idő, de olykor egy-egy speciálisabb vonatszerelvény tervezése, építése, csiszolgatása is években mérhető munkát igényel.

K: Hol lehet ilyen magyar vonatokat venni?
V: Leginkább sehol. Ezek a szerelvények nem "dobozos" LEGO-ként érkeznek, hanem a LEGO-cég által valaha gyártott darabokból próbáljuk meg a legélethűbben (nyilván kompromisszumokkal) lemodellezni egy-egy járművet. Megvenni legfeljebb a darabokat lehet hozzá, de lépésről lépésre útmutató legfeljebb akkor lesz hozzájuk, ha csinálunk. :)

K: A vonat meghajtása is LEGO?
V: Igen is, meg kicsit nem. A vonatokban lévő lámpák, motorok, kábelek, elemdobozok LEGO-alkatrészek, de egyes járművekben használunk olyan, LEGO-val kompatibilis vezérlőegységet (SBrick), ami a LEGO-cég által gyártott infravörös vezérlőegységnél nagyobb szabadságot és biztonságot nyújt a szerelvények irányításában. De alapvetően a vonat mozgásáról LEGO-motorok gondoskodnak.

K: Hány darabból áll a terepasztal?
V: Ez mérettől függően rendezvényről rendezvényre változik, de vonatokkal együtt körülbelül 200e-300e db. környékén van a fenti videókon látható asztalokban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mlvk.blog.hu/api/trackback/id/tr3415336180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása