Magyar L-es Vasút Klub

MLVK-terepasztal Istvántelken

2020. február 17. - Dömel Máté

Kedves Olvasóink,

a Magyar L-es Vasút Klub február 15-én Dömel Máté, Kovács Viktor Péter és Raáb Donát közösen épített fel egy kisebb vonatos terepasztalt Istvántelken a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat alkalmából. A terepasztal egy kiállítási napra készült. Az asztalon a városi építményeivel szerepelt Dömel Máté édesapja, Dömel András is. Ez volt az első kiállításunk, ahol 3D nyomtatott (nem LEGO, hanem TrixBrix által gyártott), nagy sugarú íveket és váltókat építettünk a pályába, amit Dömel Máté hozott.

Horváth Zoltán videója az istvántelki kiállításról:

A kiállításról készült képek galériánkban megtekinthetőek lesznek. A képekért köszönet Horváth Zoltánnak és Varga Ákosnak.

Rendezvényeinken gyakran felmerülnek az alábbi kérdések a vonatokkal, terepasztalokkal kapcsolatban:

K: Hol lehet ilyen nagy sugarú íveket és speciális váltókat kapni?
V: Ezeket nem a LEGO® gyártja, hanem külön, 3D nyomtatóval készítik. TrixBrix-től és 4DBrix-től rendeltük ezeket.

 

K: Hol lehet ilyen magyar vonatokat venni?
V:
Leginkább sehol. Ezek a szerelvények nem "dobozos" LEGO-ként érkeznek, hanem a LEGO-cég által valaha gyártott darabokból próbáljuk meg a legélethűbben (nyilván kompromisszumokkal) lemodellezni egy-egy járművet. Megvenni legfeljebb a darabokat lehet hozzá, de lépésről lépésre útmutató legfeljebb akkor lesz hozzájuk, ha csinálunk :) .

Kisebb méretben (6 bütyök szélesben) Dömel Máténak vannak megvehető vagonjai. Egy-egy vagonhoz hozzá tartoznak a szükséges alkatrészek és az útmutató PDF formátumban.

K: A vonat meghajtása is LEGO?
V: Igen is, meg kicsit nem. A vonatokban lévő lámpák, motorok, kábelek, elemdobozok LEGO-alkatrészek, de egyes járművekben használunk olyan, LEGO-val kompatibilis vezérlőegységet (SBrick), ami a LEGO-cég által gyártott infravörös vezérlőegységnél nagyobb szabadságot és biztonságot nyújt a szerelvények irányításában. De alapvetően a vonat mozgásáról LEGO-motorok gondoskodnak, melyeket LEGO-elemdobozok látnak el árammal LEGO-kábeleken keresztül, csak a vezérlés más.

K: Hány darabból áll a terepasztal?
V:
Ez rendezvényről rendezvényre változik, hiszen mindenhova más alapterületű terepasztalt viszünk, de vonatokkal együtt körülbelül 80-100 ezer darab alkatrész van a fenti videón látható asztalban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mlvk.blog.hu/api/trackback/id/tr7015476958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása