Magyar L-es Vasút Klub

MLVK-építőverseny: Eredményhirdetés

2020. január 29. - Dömel Máté

Kedves Építőink és Olvasóink,

A Magyar L-es Vasút Klub 2019-es építőversenyét lezártuk, és az elmúlt időszakban a beérkező, sajnos nem túl sok pályamunka értékelését is elvégeztük. Összesen 5 versenyző nevezett, "éles" verseny a felnőtt korosztály vontatójármű kategóriájában (2 nevezés) és a gyermek korosztály vontatójármű kategóriában volt (2 nevezés), míg a vontatott járművek kategóriájában egy darab magyar személyvagon érkezett a felnőtt korosztályból. A járműveket a kategóriánkénti díjazási sorrend szerint fogjuk bemutatni, korosztályonként és kategóriánként megjelölve a győzteseket. A díjazottakat a versenykiírásban foglalt díjazás sorrendjében fogjuk megkérni, hogy a felajánlott nyereményekből válasszanak, így biztosítva, hogy a sorrend szerint mindenki azokhoz a vonatos kiegészítőkhöz jut hozzá, amelyre a legjobban szüksége van.

 A felnőtt korosztály vontatójármű kategóriájában 1. helyezett lett Sas Zoltán a Nohab mozdony modelljével.

nohab_zoltan_sas.jpg

saszoltan_nohab2.jpg

A korosztályban második helyezett lett Kovács Péter az M40 (Púpos) modellel. A két mozdony kétségkívül a verseny két legjobb alkotása is volt, a zsűri azonban némi tanakodás után egyértelműen a Nohab mellett foglalt állást, erről szeretnénk is párt szót ejteni.

palyamu-03_peter_kovacs.jpg

Mindkét mozdonynál az alkotók részletes fotókkal, jól dokumentált építési lépésekkel mutatták be művüket, a mozdonyok élethűségben, méretarányosságban a LEGO-kockák által nyújtott korlátokat is figyelembe véve maximálisan jól teljesítettek a pontozáskor. Ami a Nohab felé (és egyben a Púpos ellenében) billentette a mérleg nyelvét mindkettőnknél az a matricák alkalmazása - sajnos a zöld-fehér gépen sok részletet (csíkot, ablakelválasztót, mintát) a matricák adtak ki, míg a hattengelyes dízelnél a matricák csak pályaszámokra és egyéb, nem a kocsiszekrényt érintő apróságokra terjedtek ki. Külön kiemelnénk, hogy a Nohab íves vezetőfülke ablakánál az építő korábban máshol nem bemutatott, saját megoldást alkalmazott, és nem a méltán népszerű Tony Sava-féle megoldást alkalmazta (mely orr-megoldás azóta nagyon sok építőnél megjelent).

A vontatójárművek első korosztályában első helyezett lett a MÁV Nosztalgia Ezüstnyíl motorkocsijával Presits Balázs, míg a második helyen az FMK-mérővonattal testvére, Presits Vilmos végzett. A két jármű - közös háttérrel érkezve - hasonló volt, az alkotó fiatalok a jól bevált Power Function rendszert építették be alkotásaikba. Az alkotásokon látszik az elérhető építkockák által felállított korlát. Bár az FMK-mérővonatnál nagyon kedves részlet volt a süllyeszthető mérőforgóváz felszerelése, összességében az Ezüstnyíl motorkocsinál több részletre figyelt az alkotója - az FMK-mérőkocsin az oldalsó kék mintát végigkövető fehér sáv, a vonat elejéről a fényszórók hiányoztak, míg az Ezüstnyílnál Balázs figyelt a szürke-középkék sávozásra, a fényszórókra és a kicsit túlméretezett felső fényszórótáblára.

1_peter_presits1.jpg

3_peter_presits.JPG

 Vontatott járművet egyedül Bütösi Bálint küldött nekünk a versenyre - a bekülött személykocsi viszont izgalmas, élethű és sok érdekes építési technikát tartalmaz. Érdemes megfigyelni a teljes, oldalra döntött (SNOT) oldalfalat vagy a kocsi végének és az átjárónak a kialakítását. Az enyhén lelógó, és a vontatást nehézkessé tevő mágneses csatlás pedig egy kísérleti darab, ahol az építő az ajtók alsó felének alacsonyan tartását úgy kívánja elérni, hogy a forgóváz és a mágnescsatlás közé egy további forgáspontot tesz be, hogy az ajtó aljának ne kelljen a forgózsámollyal együtt elmozdulnia. Kíváncsian várjuk az ezzel kapcsolatos fejleményeket, vagy több ilyen személykocsi összekapcsolt vontatásának bemutatását.

dscn0096_train_maker_lego.JPG

Minden építőnek gratulálunk az építményéhez! A díjazást, annak kézbesítését illetően mindenkivel felvesszük a megadott elérhetőségén a kapcsolatot, a díjazás sorrendjében. A díjazás sorrendje (amely a versenykiírásban írtak szerint alakul):

1. Vontatójármű / motorvonat kategória, 2. korosztály, 1. helyezett - Sas Zoltán
2. Vontatójármű / motorvonat kategória, 1. korosztály, 1. helyezett - Presits Balázs
3. Vontatott jármű, 2. korosztály, 1. helyezett - Bütösi Bálint
4. Vontatójármű / motorvonat kategória, 2. korosztály, 2. helyezett - Kovács Péter 
5. Vontatójármű / motorvonat kategória, 1. korosztály, 2. helyezett - Presits Vilmos

A díjazás sorrendjében az alábbi vonatos kiegészítők választhatóak (mindenki egyet):

LEGO City személyszálltó vonat - 60197. számú készlet
SBrick vezérlőegység (PF-rendszerrel kompatibilis, nem-LEGO alaktrész!)
Csapágyazott tengelyek (Futó vonatkerékhez ellenállás- és kopásmentes megoldás, nem-LEGO alkatrész csapágy LEGO-tengely és LEGO-technic kocka közé)
Polaritásérzékeny LED-lámpák (PF-rendszerrel kompatibilis, módosított LEGO-alkatrész)
LEGO PF-rendszerű vonatelektronika: vonatmotor, IR-vevő, elemdoboz

A bejegyzésben szereplő fotókat a pályázók készítették.

Üdvözlettel,

Dömel Máté, Raáb Donát

A bejegyzés trackback címe:

https://mlvk.blog.hu/api/trackback/id/tr215416802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása